Bütünsel gelişim; bir sistemi onu oluşturan parçalarıyla tek tek ele almak yerine tüm bileşenleriyle bir bütün olarak kapsayıcı bakışla değerlendiren bütüncül yaklaşımı esas alır. Sosyoloji, psikoloji, yönetim, organizasyon gibi pek çok alanda uygulanan bu yaklaşım, insanı fiziksel, genetik, bilişsel, sosyal, kültürel ve ekonomik bileşenleriyle ele alan; uyumlu ve sürdürülebilir bir gelişim hedefleyen bir strateji modelidir. Bütünsel gelişim insan hayatını onu oluşturan alt sitemlerin birine odaklanıp diğerlerini ihmal etmeden bir bütün olarak ele alır. Bu atölyede insan bütünsel yaklaşımla bedeni, zihni, değerleri, bakış açısı, kültürü, çevresi gibi pek çok yönü içeren kapsayıcı bir perspektifle ele alınmakta ve buna göre bir gelişim modeli sunulmaktadır. Bütüncül gelişim, içine doğduğumuz kendi değer ve anlam dünyamızda, sınırsız hayal, istek, beklenti ve seçenekler karşısında; sınırlı ömür süresini verimli geçirmek için hayatın sadece işle ilgili değil bütün alanlarını göz önüne alarak hedefler belirlemek, planlama yapmak ve aksiyon almaktır. Planlama ile kastedilen proje bir hayat yaşamak, katı ve kuru bir çerçevenin içine hapsolmak değildir. Bilakis arzularımıza, hobilerimize yer verebilmek için alan açma çabasıdır. Atölyede bütünsel gelişim aşamaları şu başlıklar halinde ele alınacaktır:
1. Bütünsel Gelişim Nedir?
2. Zihinsel Dönüşüm
3. “Kendini Tanı!” (Nosce te Ipsum)
4. Hayat Yönetimi
Atölye İçeriği
Bütünsel gelişim; insan hayatını onu oluşturan aile, özel hayat, sağlık, eğitim, iş, kariyer gibi alt sitemlerin birine odaklanıp diğerlerini ihmal eden değil, sistemi bir bütün olarak ele alan bir yaklaşım önermektedir. Bu da ancak, kaderin etkisini göz ardı etmeden eldeki tüm kaynakları tespit ederek süresi sınırlı ömre maksimum olumlu deneyim sığdırabilmeyi mümkün kılan tahmini hayat planlaması ile gerçekleşebilir. Planlama ile kastedilen proje bir hayat yaşamak, katı ve kuru bir çerçevenin içine hapsolmak değildir. Neyi, nereye, ne kadar harcayacağımızı bilerek, zaman, enerji, emek ve finans kaynaklarını israf etmeden aklın ve iradenin hakkını vererek ömrü yaşama çabasıdır. Bütünsel gelişim; değişim rüzgarlarının önüne katılıp savrulmak ya da rüzgâra set örmek değil, o rüzgârı enerjiye çeviren bir rüzgâr gülü inşa etmektir. Bu modülde gelişimin doğası, tarihçesi ve bütünsel gelişimin içeriği ve kapsamı üzerinde durulacaktır.
Bütünsel gelişim en temelde düşünce, tutum ve davranış yönetimidir. Bunun için kişinin önce zihin, düşünce, anlam ve değer dünyasını analiz etmesi ve işe oradan başlaması gerekir. Teorisi olmayanın pratiği olmaz, olsa da saman alevi gibi söner gider. Kişiler genellikle düşüncelerinden, inançlarından değerlerinden önce, daha kolay gördükleri davranışlarını değiştirmeye yönelirler. Burada temel motivasyon hızlı sonuç alma isteğidir. Ancak temelinde düşünce alt yapısı ve teorik zemini olmayan hiçbir değişim ve dönüşüm uzun soluklu olamaz. Dolayısıyla dolu ve kaliteli yaşamayı hayat ilkesine dönüştürmek için, önce düşünce tarzını sonra davranışı değiştirmek ve bunu da sürekli güncelleyebilmek gerekir. Bu da kişinin aklını kullanmak cesaretini göstermesiyle mümkündür. Bu modülde gelişimin ilk aşaması ve zemini olan zihinsel dönüşüm süreçlerine değinilecektir.
Kişinin kendine dıştan içe doğru gerçekçi ve kuşatıcı bir perspektifle bakmayı öğrenmesi gelişiminin önemli bir şartıdır. Çünkü insan toplumsal bir varlıktır ve birey günlük hayattan sosyal yaşamına, kültürel beğenilerinden konuşma tarzına kadar onu toplumsallaştıran coğrafi, sosyal, kültürel, ekonomik katmanlarla çevrilidir. Bu yüzden kişinin elindeki gelişim araçlarını tespit edebilmesi; içine doğduğu ve/veya yaşadığı ülkenin coğrafi ve iklimsel şartları, ekonomik, sosyal ve siyasi koşulları, gelenek, kültür, inanç yapısı, bilgi ve düşünce evreni, eğitim ve aile kurumları gibi unsurların irdelenmesiyle mümkündür. Bu modül, hayat malzemenizi analiz ederken habitusunuzun ne tür katmanlarla çevrili olduğunu fark ettirmeyi amaçlar.
Hayat yönetimi, yetişkinlik düzeyine gelmiş her bireyin kendi hayatının sorumluluğunu alması ve sorumluluk alanlarına dair yapması gerekenleri planlayıp hayata geçirmesidir. İyi bir planlama için asıl ihtiyaç duyulan saat değil, pusuladır. Çünkü gidilecek yönün belirlenmesi hareket hızından çok daha önemlidir. Bunun için bireyin iç ve dış kaynaklarını doğru tespit edip tüm hayat sorumluluklarını masaya yatırması, analiz etmesi ve öncelik sıralamasına tabi tutulması gerekir. Bunu yaparken odaklanmasını engelleyen toplumsal ve bilişsel tuzaklarla çevrili olduğunu unutmamalıdır. Tüm bunlar göz önüne alınmadan konulan hedefler, belirlenen amaçlar, uygulamaya sokulan planlar sonuçsuz kalır. Bu modülde hayat yönetiminin ana başlıkları ve hayat hedefleri belirlenirken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar üzerinde durulacaktır.
Kimler Katılabilir?
Genel katılıma uygundur
Atölye Süresi
Atölye içeriği, her biri yaklaşık 90 dakika sürecek 4 modül olarak programlanmıştır.
Her modül süresince, eğitmen uygun gördüğü taktirde 5-10 dakika mola verilebilir.
Buluşma Gün ve Saatleri
Atölye Ücreti
- Atölye ZOOM altyapısı kullanılarak online – canlı düzenlenecektir, oturumlara katılabilmek için ZOOM adlı ücretsiz uygulama telefon, tablet ya da bilgisayara indirilmiş olmalıdır.
- Oturuma katılmak için gerekli detayları ödeme onayınızdan sonra, ödeme yaparken belirtmiş olduğunuz e-posta adresinize mail gönderilecektir. Bu nedenle e-posta adresinizin güncel olması önemlidir.
- Etkinlik saatinden 30 dakika önce oturum açılacaktır.
- Atölyemize planlanan saatte katılım sağlamanız gerekmektedir. Planlanan buluşmaya geç kalındığı takdirde katılamadığınız kısmın telafisi yapılmayacaktır.
- Atölye planı buluşma gün ve saati bir gün önceden kurum koordinatörümüz tarafından teyit edilir. Katılımcı atölyeye gelemeyeceği bir durumun varlığında planlanan saatten en az 24 saat öncesine kadar ücretsiz iptal hakkına sahiptir.
- Oturumların kaydedilmesi karşılıklı resmi onaya tabidir. Onaylanmadığı takdirde kayıt işlemi KVKK kapsamında suç teşkil edecektir.
- Oturum başlamadan önce ve oturum sırasında herhangi bir sorun yaşarsanız bizi +905454091480 numaralı UHR London Atölye Whatsapp Hattı üzerinden ulaşabilirsiniz.
- Belirtilen bilgilerin katılımcı tarafından doğru olarak verilmemesi nedeniyle katılım linki ve şifresinin size iletilememesi ve buna bağlı olarak etkinliğe katılamamanız halinde UHR London Atölyeleri’nin sorumluluğu bulunmamaktadır.